top of page

De geneeskrachtige werking van braamblad


Bramen, mijn favoriete vruchten van de zomer. Als deze vruchtjes beginnen te rijpen dan is de zomer echt in haar volle glorie.

De zure smaak die in je mond explodeert wanneer bramen goed rijp en groot zijn, heerlijk. Het sap van de vruchten wil je overigens niet op je kleding hebben.

Maar wist je ook dat het blad van de braam kunt nuttigen? Het heeft een zeer geneeskrachtige werking.


Geneeskrachtige werking braamblad

De braam is een woekeraar en daarmee snel als ' vervelend ' gezien. In menig bos, park en ook plantsoen of ongerept stukje natuur te vinden.

De stekelige takken kunnen zorgen dat je jas vast komt te zitten. Handschoenen en snoeischaar dus zeer aan te raden!


Het blad kun je plukken en in een zakje of tasje stoppen. Thuis kun je de bladeren op een bakblik uitleggen en bewaren op een koele donkere plek. Na een aantal dagen zullen de bladeren gedroogd zijn en daarmee geschikt voor een kruidenthee.


Braamblad is breed inzetbaar: bijvoorbeeld bij de darmen. Wanneer je last hebt van pijn, ontstekingen, krampen, spastische darmen. Een thee van braamblad kalmeert de darmen en spoort de boosdoeners op. Ook heeft het een reinigende werking: Afvalstoffen worden via de lymfen, onze afvalcontainers, weggevoerd. Ook verkoudheid en gerelateerde klachten kan de braam makkelijk aan. Kortom, de thee is voor een tal van klachten goed!


Het beste kun je het braamblad plukken in de lente en zomer periode. Let erop dat je boven kniehoogte plukt in verband met honden en vossen.


In augustus gaan we weer op wildplukwandeling. Meld je ook aan!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page